Psalmi nadolazećih nedjelja

Izdvojeno

Ured za crkvenu glazbu

Zagrebačka 3
42000 Varaždin
Tel: 042/314 160
Fax: 042/314 169
E-mail: glazba(at)biskupija-varazdinska.hr

Velika nam djela


Nosač zvuka "Velika nam djela učini Gospodin", zborova, solista i ansambala varaždinske katedrale, predstavljen je u petak 21. studenoga 2002. g. u okviru Tjedna crkvene glazbe Varaždinske biskupije - Festivala svete Cecilije. CD želi podsjetiti na svečanu proslavu 5. obljetnice utemeljenja Varaždinske biskupije, koja je održana 29. rujna 2002. godine, a većina skladbi izvedenih tom prigodom nalaze se na nosaču zvuka u redoslijedu liturgijskog slavlja.

Svečano predstavljanje priređeno je u varaždinskoj katedrali nakon vigilije svete Cecilije, odnosno u predvečerje blagdana te svetice, koja se štuje kao zaštitnica crkvene glazbe i glazbenika.

Svečanost je započela misnim slavljem koje je predvodio varaždinski biskup mons. Marko Culej zajedno s najbližim suradnicima, a liturgijsko pjevanje predvodilo je 60-tak pjevača, članova dvaju katedralnih zborova "Chorus liturgicus" (osn. 1987.) i "ACD Angelicus" (osn. 1999.), uz orguljašku pratnju mr. Anđelka Igreca. Na početku svete mise sve je okupljene pozdravio mo. Igrec, povjerenik za crkvenu glazbu u Varaždinskoj biskupiji, koji je ponajprije zahvalio sponzorima Festivala: Poglavarstvu Grada Varaždina, Privrednoj banci Zagreb, tvrtkama "Ekos", "Vindija" i "Varaždinske vijesti", kao i svima koji su sudjelovali u realizaciji ove svečanosti crkvene glazbe, bilo kao izvođači ili organizatori. Riječ je o Festivalu na kojem u tjedan dana nastupa 18 mješovitih župnih zborova, 15 zborova i grupa mladih, održava se susret orguljaša i zborovođa biskupije, predstavljaju jedna zbirka skladbi i jedan CD, te organiziraju tri koncerta klasične duhovne glazbe. Stoga je mo. Igrec zamolio sve prisutne da predvođeni varaždinskim biskupom misnim slavljem upute zahvalu Gospodinu koji čini velika djela.

Predvodeći svetu misu biskup Culej u propovijedi je podsjetio na životopis svete Cecilije koja je Bogu pjevala pjesmu hvale i slave ne samo svojim glasom, već i vlastitom mučeničkom krvlju. Stoga je biskup pozvao nazočne crkvene glazbenike da im njihova zaštitnica bude primjer kako se prepustiti djelovanju Božje milosti ne skrivajući da ovim svijetom hodaju nošeni ljubavlju prema Kristu. Ujedno je poručio okupljenima da im sveta Cecilija bude uzor kako druge vlastitim životnim svjedočanstvom dovoditi k Isusu da bi živeći Evanđelje postali Kristova braća i sestre.

Nakon misnog slavlja o nosaču zvuka govorili su muzikolozi Nataša Maričić i fra Petar Kinderić. Istaknuvši kako je povod za izdavanje CD-a bila 5. obljetnica Varaždinske biskupije, koja je proslavljena pod geslom "Velika nam djela učini Gospodin" svečanim slavljem 29. rujna 2002. godine, Nataša Maričić kazala je kako je nosač zvuka rezultat žive glazbene djelatnosti, čiju jezgru posljednjih godina u okrilju varaždinske stolnice čine katedralni zborovi "Chorus liturgicus" i "ACD Angelicus", kojima se često pridružuju gostujući glazbenici - vokalni i instrumentalni solisti, kao i komorni ansambli. S iznimkom dviju Bachovih skladbi, sve su ostale izvorne ili su obrade već postojećih napjeva, odnosno skladbi, a njihov je autor Anđelko Igrec. Pritom je kazala kako skladbe izvode katedralni zborovi, koje u osnovi sačinjavaju neprofesionalni glazbenici, no u realizaciju CD-a uključilo se i nekoliko uglednih profesionalnih glazbenika. Uz Doroteju Ilčić, glavnog psalmista katedrale, kao solistice od profesionalnih pjevačica pojavljuju se još Sofija Cingula i Valentina Fijačko, a od profesionalnih instrumentalista to su članovi Varaždinskog komornog orkestra i Brass kvinteta, gitarist Darko Rušec, orguljaš Igrec itd. Govoreći o sadržaju CD-a, N. Maričić rekla je kako je većina odabranih misnih skladbi namijenjena vješto izvježbanom zboru i solistima, dok su dijelovi ordinarija koncipirani tako da se u zajedničko pjevanje mogu uključiti i ostali okupljeni vjernici uz svakako zahtjevnije muziciranje zbora i solista. Raznolikost sadržaja obogaćuje cjelokupan dojam ovog glazbenog projekta, a skladbe i stihovi pridonose na svoj način osjećaju zahvale Bogu za velika djela. Pritom je naglasila da CD ukazuje na bitne pomake u posljednjih pet godina u crkvenoj glazbi, koja se njeguje nakon što je tradicija dugo bila prekinuta, i to ne samo u izvodilačkom, nego i u autorskom smislu, odnosno crkvena se glazba stvara shodno potrebama i prigodama te se prilagođava postojećim ansamblima i izvodilačkim razinama. Sve to stvara široku osnovu za usmjeravanje i oblikovanje sve kvalitetnijih specijaliziranih izvođača i autora s jedne strane i sve obrazovanije publike i ljubitelje s druge strane, te već sad bitno obogaćuje glazbeno stvaralaštvo i glazbeno izvodilaštvo ove sredine i ovog područja, zaključila je N. Maričić.

Govoreći u svom izlaganju o mjestu novog nosača zvuka u hrvatskoj liturgijskoj glazbi, fra Petar Kinderić kazao je kako neke od skladba, zbog svoje izvornosti ili pak obrade, prema njegovom mišljenju ne pripadaju tradicionalnoj hrvatskoj liturgijskoj glazbi, no on je u svakom slučaju velik doprinos obogaćenju liturgijske umjetničke glazbe u Hrvatskoj. Ovaj spomenički CD na 5. obljetnicu biskupije je poticajan za molitvu i meditaciju te za daljnje stvaranje i usavršavanje, rekao je fra Petar dodavši da se i nadalje očekuje ovakav zajednički znalački i profesionalni napor crkvenih glazbenika u glazbenim ostvarenjima. Pritom je istaknuo ogroman napor mo. Anđelka Igreca, koji je sudjelovao u izdavanju CD-a kao voditelj i dirigent zbora, orguljaš i skladatelj te producent, čime na neki način nosač zvuka predstavlja njegovo autorsko djelo.

Nositelj projekta katedralni orguljaš i zborovođa mr. Anđelko Igrec ukratko je iznio povijest nastanka ovog nosača zvuka, predstavio angažman katedralnih zborova, solista i instrumentalnih ansambala, pohvalio suradnju sa snimateljima Vladimirom Gotalom i Andrejom Bregovićem s Radio Varaždina, suizdavača ovog CD-a, te uručio prvi primjerak CD-a biskupu Culeju, koji je sa svećenicima Biskupskog ordinarijata bio stalna potpora realizaciji ovog projekta.

Zaključujući svečanost predstavljanja prvog CD-a katedralnih zborova, varaždinski biskup kazao je kako Gospodin čini velika djela, ali i traži čovjekovu suradnju u tim djelima. Osnutkom i djelovanjem Varaždinske biskupije učinjena su mnoga velika djela, zbog kojih je potrebno iskazati hvalu i slavu Bogu te nadalje rasti u dobroti i zahvalnosti prema Bogu i Božjem narodu, kazao je biskup te zahvalio svima koji su svoje znanje i ljubav uložili u projekt koji će biti ne samo podsjećanje na prošlogodišnje svečano euharistijsko slavlje, nego i duhovno obogaćenje svima koji će ga slušati i biti potaknuti zahvaljivati Gospodinu na velikim djelima koja nam svakodnevno daruje. U svečanom predstavljanju sudjelovali su i sami izvođači, članovi katedralnih zborova sa vokalnim i instrumentalnim solistima, izvevši nekoliko skladbi s CD-a, dok je prof. Darko Rušec izveo versete na gitari koji prate hvalospjev "Veliča", a Marko Prepelić i Dragutin Logožar na trubljama su popratili molitvu "Hvalu dajmo Gospodinu Bogu našemu", parafrazu predslovlja koju je napisala uršulinka s. Bogoljuba Cifrek, a ovdje čitala Ljiljana Bogojević, glumica HNK u Varaždinu.

Nakon predstavljanja svi sudionici projekta okupili su se na druženju i večeri s varaždinskim biskupom u prostorijama Biskupskog dvora, gdje su im darovani primjerci CD-a, koji je obogaćen i sadržajnom knjižicom tiskanoj u tiskari "Varteks", a u čijem su oblikovanju sudjelovale "Varaždinske vijesti" i Ivica Kruhoberec.


Jasminka Bakoš-Kocijan

Ps 1 - Zvona katedrale
Skladatelj:
Ps 2 - Velika nam djela
Skladatelj:
Ps 3 - Kyrie
Skladatelj:
Ps 4 - Gloria
Skladatelj:
Ps 5 - Zahvaljujte Gospodinu
Skladatelj:
Ps 6 - Aleluja, Tražite najprije
Skladatelj:
Ps 7 - Amen, vjerujem
Skladatelj:
Ps 9 - Blagoslovljen uvijeke
Skladatelj:
Ps 10 - Kako je dobro kao braća zajedno živjeti
Skladatelj:
Ps 11 - Hvalu dajmo Gospodinu Bogu našemu
Skladatelj:
Ps 12 - Svet
Skladatelj:
Ps 13 - Mir, pravi mir
Skladatelj:
Ps 14 - Isus mi je svagda radost
Skladatelj:
Ps 15 - Kao što košuta
Skladatelj:
Ps 16 - Duša moja kliče
Skladatelj:
Ps 17 - Veliča
Skladatelj:
Ps 18 - Morgensterntoccata Lento
Skladatelj:
Ps 19 - Morgensterntoccata Allegro
Skladatelj: