Psalmi nadolazećih nedjelja

Izdvojeno

Ured za crkvenu glazbu

Zagrebačka 3
42000 Varaždin
Tel: 042/314 160
Fax: 042/314 169
E-mail: glazba(at)biskupija-varazdinska.hr

U varaždinskoj katedrali održan veliki Festival svete Cecilije

U varaždinskoj katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije u subotu 25. studenoga održan je veliki Festival svete Cecilije, koji je okupio tridesetak zborova raznih uzrasta iz svih krajeva Varaždinske biskupije.

Kao i prijašnjih godina, festival je održan u prigodi proslave blagdana zaštitnice crkvene glazbe, a ove je godine priređen pod geslom "Da te samo dotaknem". O toj je temi, nadahnutoj pjesmom glazbenice Daniele Sisgoreo-Morsan, za ovu festivalsku prigodu napisano 15-tak novih skladbi, posvećenih Spasitelju koji iscjeljuje, ozdravlja, prihvaća, vodi i spašava potrebne, umorne, bolesne i sve one koji su sa svojim duhovnim i tjelesnim ranama u potrebi Božjeg milosrđa i ljubavi.

Oko 700 pjevača različite dobi iz 27 župnih, crkvenih i drugih zborova i pjevačkih skupina u cijelosti je ispunilo varaždinsku katedralu na trosatnom zborovanju, uklopljenom u Službu riječi, koju je predvodio dijecezanski upravitelj Varaždinske biskupije mons. Ivan Godina.

Veliko slavlje započelo je zajedničkim pjesmama i stihovima "O da bude radost ... i ljubav ... među nama...", a nakon što je izvedena pjesma naslovne teme, svaki zbor izveo je po jednu skladbu.

Nastupili su dječji zborovi, zborovi mladih i mješoviti zborovi iz župa Veliki Bukovec, sv. Nikole iz Koprivnice, sv. Nikole i sv. Antuna Padovanskog iz Čakovca, Goričana, Vratišinca, Preloga, sv. Josipa i sv. Nikole iz Varaždina, tri zbora iz Svetog Jurja na Bregu, po dva iz Murskog Središća, Močila, Kneginca, Svetog Ilije i župe bl. Alojzija Stepinca iz Koprivnice, zbor franjevačke crkve u Varaždinu i zborovi varaždinske katedrale "Chorus liturgicus" i "Chorus angelicus", muška katedralna skupina, djevojački zbor Gimnazije iz Đurđevca, te solistkinja Valentina Geci.

Uglavnom višeglasno uz pratnju orgulja, gitara, violina, bubnjeva i drugih instrumenata premijerno su izvedene i nove skladbe, koje su napisali ili uglazbili Martina Evačić, Milovan Horvat, Tihomil Horvat, Jadranko Bobaš, Aleksandar Bajer, Jadranka Nekić, Josip Pankarić, Petra Zadravec, Stjepan Horvat, s. Bogoljuba Cifrek, Anđelko Igrec, vlč. Stjepan Berljak, Dejan Kordeš, Ivana Kolarić, Natalija Imbrišak, Magdalena Vlah-Hranjec, Martin Srpak, fra Trpimir Leko, Ivan Mežnarić i Zoran Havaić.

Svim nazočnima mons. Ivan Godina uputio je srdačne pozdrave dobrodošlice i zahvale za sudjelovanje, a posebno je zahvalio mo. Anđelku Igrecu, voditelju biskupijskog Ureda za crkvenu glazbu za organizaciju čitave svečanosti. Naglasio je kako u predvečerje svetkovine Krista Kralja nazočni žele otpjevati veličanstvenu himnu hvale dragom Bogu, koji je iskazao beskrajnu ljubav i blizinu preko svoga Sina Spasitelja. Kazao je kako čitav ljudski život vjernika treba biti pjesma hvale Bogu, jer će tada i život svakog vjernika biti skladna i neponovljiva melodija na slavu Božju i na radost ljudima.

Obraćajući se okupljenima, prof. mr. art Miroslav Martinjak, predstojnik Instituta za crkvenu glazbu, podsjetio je kako je kršćanski puk od ranih vremena pozvan u zajedništvu biti jedan glas, odnosno jedinstven u ljubavi prema Isusu Kristu, te je sve nazočne pozvao da Kristu Kralju u čast odjeknu festivalske pjesme.

U prigodnom nagovoru tijekom slavlja mons. Godina upitao je okupljene je li i čovjek današnjice potpuno predan vjeri u Kristovu moć, te toliko duboko dirnut patnjom, toliko zahvaćen očajem, toliko željan Isusova dodira i susreta s Njime. Upozorio je kako je današnji čovjek u naizgled svemogućem svijetu najčešće sam sebi dovoljan. "No, čovjek današnjice ujedno i žudi za ljubavlju, spasenjem i vječnim životom, a upravo Krist mu nudi odgovor: Idi, vjera te tvoja spasila!", poručio je mons. Godina.

Na kraju je mons. Godina zajedno s mo. Igrecom zahvalio svima nazočnima što su pjesmom izrekli veličanstvenu hvalu i slavu Bogu, a nakon zborovanja na zajedništvu i domjenku u Svećeničkom domu svim zborovima, voditeljima, solistima i autorima skladbi uručene su prigodne zahvalnice.

Svi sudionici ujedno su primili festivalske vodiče s riječima svih izvedenih pjesama i prikazima svih zborova.

Jasminka Bakoš-KocijanSlika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika