Psalmi nadolazećih nedjelja

Izdvojeno

Ured za crkvenu glazbu

Zagrebačka 3
42000 Varaždin
Tel: 042/314 160
Fax: 042/314 169
E-mail: glazba(at)biskupija-varazdinska.hr

Zborsko prijepodne

Zborsko prijepodne

U Varaždinu je 22. kolovoza 2015. zborskim prijepodnevom završena prva Ljetna škola crkvene glazbe. Nakon pozdrava varaždinskog biskupa mons. Josipa Mrzljaka, molitvu Trećega časa u župnoj crkvi sv. Nikole predvodio je rektor varaždinske katedrale mons. Blaž Horvat. Uslijedio je intenzivan rad na uvježbavanju dviju skladbi: Odakove - Hvali, duše moja i Vilharovog Veličaj. Sa sopranima i altima u crkvi sv. Nikole nastavila je raditi Ivana Senjan, prof. crkvene glazbe, dok su tenori i basi svoje dionice izvježbavali u pjevaoni biskupskog ordinarijata. Zajednički pokus 150 okupljenih pjevača nastavljen je u varaždinskoj katedrali pod vodstvom zborovođe varaždinske katedrale i voditelja Škole Anđelka Igreca, uz korepeticiju na orguljama varaždinskog orguljaša Bernarda Dugana. Složni pjev tolikih pjevača privukao je zainteresirane vjernike i prolaznike u vrijeme održavanja varaždinskog Špancirfesta.

Nakon kratke zakuske dekanatski kantori su predstavili rad svojih ansambala, sastavljenih od pjevača nekoliko župa pojedinog dekanata. 

Ivana Senjan je za ovaj susret zborova pripremila dva ansambla koji su prezentirali rad Đurđevačke regije.  Dekanatski ansambl je objedinio trideset pjevača iz župe Virje, Kloštar Podravski, Miholjanec i Đurđevac dok je Komorni ansambl “Iuventus Christi” za ovu prigodu bio sastavljen od dvanaest pjevača zbora mladih Župe Sv. Jurja mučenika, Đurđevac. U svojem izlaganju i radu s ansamblima, posebno je ukazala na važnost vokalne tehnike, ali isto tako i afektivne impostacije koja svakako  može obogatiti glazbeni izričaj crkvenih zborova.

Za svoje predstavljanje na Ljetnoj školi gornjomeđimurski dekanat sakupio je pjevače iz župe Sv. Juraj na Bregu, Selnice, te članove kvinteta Horvat. Pod vodstvom dirigenta Milovana Horvata prikazalo se da je u vrlo kratkom vremenu moguće apsolvirati i teže skladbe u polifonskome slogu, sa željom da se i drugi potaknu na uzimanje zahtjevnijeg repertoara u svoj zborski opus.

Ženski vokalni ansambl iz župe Jalžabet koji je osnovan za ovu prigodu čine redom aktivne župljanke koje su u biskupijskoj formaciji primile poslanje psalmistica. Sekstet je pod vodstvom Luke Hrgareka pripremio troglasnu skladbu Magnificat autora Albe Vidakovića, a svoje djelovanje nastavlja liturgijskim pjevanjem u župi.

Antonija Puček za Zborsko prijepodne Ljetne škole pripremila je oktet. Bio je to jedan od ansambla koji je sastavljen upravo za ovu prigodu, te je predstavljao Gornjovaraždinski dekanat. Svih osam pjevača dolazi iz župe Margečan, međutim članovi su to različitih zborova Varaždinske biskupije, ali i zbora koji djeluje u župi (mješoviti zbor sv. Antuna Padovanskog iz Tužnog). Voditeljica je prije same izvedbe predstavila skladbe „Oče naš dobri“ te „Put u nebo“ koje je kasnije ansambl i otpjevao. Naglasila je problematiku izvođenja dugih i ravnih tonova koja se često javlja pri amaterskim zborovima.

Trinaestoro pjevača iz župe Križovljan, Petrijanec, Vinica i Sračinec sačinjavalo je dekanatski zbor zapadnog dijela Varaždinske regije. Sastav, pod vodstvom Marjana Županića, sačinjavali su pjevači na različitim amaterskim i profesionalnim razinama, te je najveći naglasak u radu stavljen na postizanje homogenosti izvedbe.

Nenad Glavak okupio je ansambl donjomeđimurskog dekanata sastavljen od 20 pjevača iz župa Dekanovec, Goričan, Kotoriba, Prelog i Sveti Juraj u Trnju u kojem su bili zastupljeni skoro svi kantori donjomeđimurskog dekanata. Izveli su četveroglasnu skladbu Dušo Kristova - M. Frisine. Kantor Glavak već neko vrijeme radi na prepjevima liturgijskih skladbi ovog talijanskog svećenika i skladatelja. Jedna od njegovih skladbi "Vjerujem u te" bila je i zadana skladba Festivala sv. Cecilije 2013.

Ivana Matkov, dirigentica i orguljašica u župi Sv. Jurja Đurđevac i regens chori u župi Sv. Luke evangeliste Kalinovac, za dekanatski susret zborova Varaždinske biskupije okupila je dekanatski zbor sastavljen od pjevača iz župe Sv. Luke evangeliste iz Kalinovca, župe Sv. Jurja iz Đurđevca i župe Uznesenja blažene Djevice Marije iz Budrovca. Zbor sačinjen od 20 pjevača je predstavio rad đurđevačkog dekanata te uz klavirsku pratnju izveo skladbu na „Nebu moje duše“ Ludwiga van Beethovena. Uz dekanatski zbor, predstavio se i novoosnovani muški oktet „Sveti Juraj“ iz Đurđevca koji su izveli skladbu „Tebe tražim“ Šime Marovića. Kroz kratko izlaganje, Ivana je ukazala na važnost liturgijskog obrazovanja pjevača crkvenih zborova kao i na važnost vokalne impostacije. Pokazala je i na nešto drugačiju postavu mješovitog zbora gdje se basovi nalaze iza soprana te se tako međusobno lakše osluškuju vanjski i unutarnji glasovi radi točnije intonacije.

Zborsko prijepodne je okrunjeno završnim koncertom pod nazivom “Nota bene”, na kojem je posebno mjesto pripalo mladom učeniku orgulja Glazbene škole u Varaždinu u klasi prof. Natalije Imbrišak Nevenu Bolteku, koji je svojim sviranjem oduševio sve nazočne.

Nakon zajedničkog ručka u prostorijama svećeničkog doma, okupljeni ansambli uručili su prigodne darove rektoru katedrale mons. Blažu Horvatu i voditelju škole mo. Anđelku Igrecu. Veliki odaziv zborovođa, orguljaša, pjevača Ljetnoj školi crkvene glazbe potiče organizatore da ovaj oblik formacije učini tradicionalnim. 


Fotografije na Facebook stranici Ureda za crkvenu glazbu

Dekanatski ansambli:

 

Đurđevac (voditeljica: Ivana Senjan) 

Ave Maria (Branko Starc)

 

Đurđevac - Komorni ansambl “Iuventus Christi” (voditeljica: Ivana Senjan) 

Agnus Dei (Thomas Caplin) & This Little Light of Mine (crnačka duhovna)

 

Donje Međimurje (voditelj: Nenad Glavak) 

Dušo Kristova (Marco Frisina)

 

Gornje Međimurje (voditelj: Milovan Horvat)

Hvalite ime Gospodnje (Bruno Stein)

 

Jalžabet (voditelj: Luka Hrgarek) 

Magnificat (Albe Vidaković)

 

Tužno (voditeljica: Antonija Puček)

Ave Maria/Oče naš dobri (I. Kokot) & Put u nebo (N. Kovačić)

 

Križovljan (voditelj: Marjan Županić)

Nek mine Majko & Tebi pjevam (Komarevski)

 

Đurđevački dekanat (voditeljica: Ivana Matkov)

Na nebu moje duše (L.v. Beethoven) & Tebe tražim -muški oktet (Š. Marović)

 

Varaždin (voditelj: Anđelko Igrec)

Molitva za oprost (A. Igrec) & Oči sviju (H. Schuetz) & Gospodine, ti nam bijaše okrilje (A. Igrec)

 

Neven Boltek, orgulje

Toccata i fuga u d-molu (J.S.Bach) & Pjevaj hvale, Magdaleno (Mato Lešćan)

Facebook

Fotografije