Psalmi nadolazećih nedjelja

Izdvojeno

Ured za crkvenu glazbu

Zagrebačka 3
42000 Varaždin
Tel: 042/314 160
Fax: 042/314 169
E-mail: glazba(at)biskupija-varazdinska.hr

Večer psalama

Večer psalama

Na prvoj Ljetnoj školi crkvene glazbe održanoj od 19.-22. kolovoza 2015. u sklopu Večeri psalama predstavljena je i zbirka uglazbljenih psalama kapelnika varaždinske katedrale mo. Anđelka Igreca s nazivom “Prepusti Gospodinu putove svoje”.

Zbirka je suizdanje Varaždinske biskupije i Kršćanske sadašnjosti, a sadrži 80-tak jednostavnijih uglazbljenja psalama za pjevača, puk i orgulje. 

Večer psalama započela je molitvom večernje u varaždinskoj katedrali. Organizatori su za ovu prigodu odlučili uzeti tekstove druge večernje nedjelje prvog tjedna, s mišljom na to da prisutni u svojim zajednicama prema mogućnostima pokušaju organizirati molitvu večernje nedjeljom poslijepodne ili navečer.

Nakon svečanog pjeva, predvođenog rektorom katedrale mons. Blažom Horvatom, 70-tak okupljenih psalmista, zborovođa i kantora preselilo se u pjevaonu biskupijskog ordinarijata. 

Voditelj škole mo. Igrec večer je oblikovao u tri dijela: u prvom je istaknuto bogatstvo koje Crkva nudi svojim vjernicima ponudom slavlja časova. Pregled greogijanskih tonusa, kao i veliki izbor hrvatskih načina velika su pomoć u oblikovanju pjevanja. 

U drugom dijelu predavač je na osnovu predloženih ulaznih i pričesnih psalama u liturgijskoj pjesmarici “Pjevajte Gospodinu pjesmu novu” govorio o značenju tih dijelova mise i tematici uglazbljenih tekstova kako u hrvatskoj liturgijskoj pjesmarici, tako i u Graduale triplex-u, pjesmarici gregorijanskih napjeva.

Predstavljanje notne zbirke bila je prilika upustiti se i u pitanja izvedbe i interpretacije otpjevnih psalama: za tu je prigodu nekoliko psalmista varaždinske katedrale te kolega kantora pripravilo i otpjevalo odabrane psalme iz te pjesmarice.

 

Subotnje prijepodne bit će posvećeno izradi probranih višeglasnih skladbi za mješoviti zbor. Naš će veliki zbor biti sastavljen od odgovornih za glazbu u našim župnim zajednicama i njihovih najužih suradnika, a poseban će obol dati manji ansambli oformljeni po dekanatima od kojih će svaki predstaviti zborske skladbe koje bi mogle obogatiti repertorij naših župskih zborova. Susret započinje molitvom Božanskog časoslova, a završava kratkim koncertom u katedrali i ručkom.